SMTKL

PDF Print E-mail

Asrama

Matlamat Asrama

Matlamat asrama SMTKL adalah untuk memberi kemudahan tempat tinggal kepada pelajar-pelajar yang tinggal jauh dari sekolah. Adalah diharapkan kemudahan yang disediakan dapat membantu pelajar dalam membentuk rohani dan jasmani yang sihat, mempelajari hidup bermasyarakat, berdikari dan menyayangi asrama sebagai rumah kedua sesuai dengan tema "Asramaku Syurgaku".

Kemasukan ke asrama adalah ditentukan oleh Jabatan Pendidikan Teknikal, Kementerian Pendidikan Malaysia. Pelajar yang gagal mendapat tempat di asrama dan tinggal berjauhan dari sekolah boleh membuat rayuan. Rayuan akan dipertimbangkan mengikut bilangan tempat kosong di asrama dan prestasi akademik.

Jadual Harian

MasaAktiviti

8:30 -10:30

Bangun pagi dan solat subuh

Sarapan pagi

Waktu persekolahan

Makan tengah hari dan solat Zohor

Prep petang

Solat Asar dan riadah

Makan malam dan rehat

Solat Maghrib

Kelas persediaan malam

Solat Isyak & Minum malam

Lampu dipadamkan dan tidur

Yuran Asrama

Sebanyak 75 peratus daripada kos penginapan di asrama dibiayai oleh kerajaan.Yuran yang dikenakan adalah tahap persekolah dan dijelaskan pada minggu pertama selepas setiap cuti persekolahan. Yuran tersebut dipecahkan kepada yuran makan dan yuran dobi.

Aktiviti Asrama

• Prep petang dan malam
    • Memberi peluang kepada pelajar asrama untuk menyiapkan kerja sekolah serta mengulangkajio pelajaran
  • Riadah
    • Pelajar diberi masa beriadah agar menjadi lebih cergas serta menjaga kesihatan diri.
  • Gotong-royong
    • Diadakan pada setiap hari Ahad. Para pelajar dikehendaki membersihkan kawasan tertentu di asrama mengikut tugas yang diberikan.
  • Tayangan Filem
    • Diadakan pada malam Sabtu. Memberi peluang kepada pelajar untuk merehatkan minda serta mengikuti perkembangan terbaru dunia perfileman.
  • Jamuan Asrama
    • Diadakan pada hujung tahun. Khusus kepada semua pelajar asrama sebagai jamuan perpisahan. Disediakan dengan makanan yang enak serta lazat.
  • Aktiviti Kerohanian
    • Ceramah agam, diadakan pada malam Sabtu selepas solat Maghrib. Solat hajat diadakan pada setiap malam Jumaat. Tazkirah ringkas diadakan pada setiap malam selepas solat Maghrib.
  • Aktiviti-aktiviti Khusus
    • Antaranya seperti Sukaneka Asrama, Malam Sambutan Kemerdekaan, Malam Sinar Asrama dan lain-lain. bertujuan untuk merapatkan hubungan di antara pelajar asrama serta mengenali dengan lebih rapat antara satu sama lain.
Last Updated ( Tuesday, 02 October 2012 13:28 )

PENERAJU SMTKL

Foto Aktiviti

Mutiara Kata

Seperti apa anda akan menjadi seseorang sesuai takdir anda, bergantung pada keputusan yang anda buat

TIPS

5 CARA MUDAH UNTUK BERJAYA

1. Berkawanlah dengan orang yang positif

2.  Tiru cara dan proses orang berjaya buat

3. Letak target dan cintailah target anda

4. Baca success story orang lain

5. Teruskan belajar, belajar dan belajar

Members : 39908
Content : 119
Web Links : 6
Content View Hits : 500826

Undian

Pendapat Anda Tentang Portal Ini

Siapa Dalam Talian

Copyright © 2017 SMTKL. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.