SMTKL

Print E-mail

Pengenalan 

Sekolah Menengah Teknik Kuala Lumpur merupakan sekolah teknik tertua di Malaysia. Ditubuhkan pada tahun 1926 sebagai "The Federal Malay State Trade School", namanya ditukar kepada "Junior Technical Trade School". Namanya ditukar sekali lagi kepada "Technical Institute of Kuala Lumpur" mengikut Laporan Razak 1956. Akhirnya pada tahun 1962, kerajaan bersetuju dengan nama sekarang iaitu "Sekolah Menengah Teknik Kuala Lumpur" (SMTKL). Seiring dengan perubahan zaman, sekolah ini telah diangkat menjadi Sekolah Menengah Teknik Kluster Kecemerlangan pada April 2008 kerana pencapaian yang cemerlang dalam akademik dan kokurikulum.

Misi

Menyediakan Asas Pendidikan Teknikal Yang Berkualiti Kepada Pelajar Untuk Melahirkan Teknokrat Kelas Pertama Selaras Dengan Aspirasi Negara

Visi

SMTKL DI MERCU KECEMERLANGAN

 

Falsafah

SMTKL memberi peluang seluas-luasnya dan berterusan kepada pelajar untuk memperkembangkan potensi yang sedia ada dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan.

Usaha ini bertujuan mewujudkan kumpulan pelajar yang dinamik dan berketerampilan bagi memenuhi kehendak Falsafah Pendidikan Negara.

 

Piagam Pelanggan

Pendidik Sekolah Menengah Teknik Kuala Lumpur bertekad dan berazam untuk memberi pendidikan yang cemerlang, mapan, berketerampilan dengan penuh iltizam selaras dengan matlamat pendidikan negara.

Perkhidmatan yang berkualiti dicapai melalui pemuafakatan, kegigihan, peka, dan responsif terhadap tanggungjawab kepada pelajar, ibu bapa, masyarakat, agama dan negara.

Last Updated ( Friday, 14 February 2014 12:22 )
 

PENERAJU SMTKL

 

Foto Aktiviti

 

 

 

Mutiara Kata

Seperti apa anda akan menjadi seseorang sesuai takdir anda, bergantung pada keputusan yang anda buat

TIPS

5 CARA MUDAH UNTUK BERJAYA

 1. Berkawanlah dengan orang yang positif

 2.  Tiru cara dan proses orang berjaya buat

 3. Letak target dan cintailah target anda

 4. Baca success story orang lain

 5. Teruskan belajar, belajar dan belajar

 

Pengunjung

Members : 39908
Content : 119
Web Links : 6
Content View Hits : 500817

Undian

Pendapat Anda Tentang Portal Ini
 

Siapa Dalam Talian

We have 18 guests online
Banner
Copyright © 2017 SMTKL. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.